FRANSA`DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

FRANSA`DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Fransa’da Üniversite Eğitimi

Fransa dünyada İngiltere ve Amerika’dan sonra uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkedir. Paris, Nice, Lille gibi dünyaca en ünlü şehirlere sahip olması, devlet üniversitelerinde eğitimin ücretsiz oluşu, Sorbonne, Ecole Politechnique, PSL Research University gibi dünyanın en başarılı üniversitelerine sahip oluşu öğrencilerin tercihlerini Fransa’da üniversite eğitimi almaya çevirmektedir.

Ülkemizde de Notre Dame de Sion, Saint Benoit, Saint Joseph, Saint Michel, Galatasaray Lisesi, Ankara Tevfik Fikret Lisesi, İzmir Tevfik Fikret Lisesi Fransızca eğitim vermektedir. Bunlar dışında daha bir çok ortaöğretim kurumunda öğrencilere 2. yabancı dil eğitimi olarak Fransızca sunulmakta ve öğrencilerin Fransa’da üniversite eğitimi alması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Bu liselerden mezun olan öğrenciler tıpkı Fransa’da bir liseden mezun olmuş gibi başvuru yapabilirken bu liseler dışında kalan yerli ve yabancı lise mezunları için ise çok daha farklı prosedürler uygulanmaktadır. Mezun olduğunuz okulun “Bakelorya” sistemi ile olan uyumu ve seçtiğiniz bölüme göre SAT, ACT, GMAT vb gibi sınav skorları istenebilmektedir.

Fransa’da lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde genel olarak eğitim dili Fransızca’ dır. Devlet üniversitelerinde sunulan eğitimler lisans seviyesinde neredeyse tamamiyle Fransızca, master programlarında ise bölüm ve içeriğe göre eğitim dili değişmektedir. Fransa’ da 83 üniversite, 19 Mimarlık Okulu, 200`e yakın Mühendislik ve Politeknik Üniversite, 100`ü aşkın da Sanat Okulu bulunmaktadır.

Fransa’da tıp, mühendislik gibi bölümlere girebilmesi için adayların mutlaka 2 yıllık ortak bir eğitim alması gerekmektedir. Bu ortak eğitimde başarılı olmayan adaylar bu bölümlerde eğitim alamazlar.

Fransa’da lisans programları için sunulan diplomalar hakkında;

The DU (Diplôme d’Université – University Degree): 1 yıl süren ve 60 AKTS ile tamamlanan sertifika programlarıdır.

The BTS (Brevet de Technicien Supérieur – 2-year technical degree), CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles – Preparatory Classes for the Grandes Ecoles) and DMA (Diplôme des Métiers d’Art – Arts & Crafts Degree): 2 yıllık teknik önlisans programlarıdır. Bu programdan mezun olup lisans eğitiminin 3.yılını tamamlamak isteyen adaylar 60 AKTS daha alarak lisans mezunu olabilirler.

The licences, licences professionnelles, Bachelor`s, DNA (Diplôme National d’Art Arts Degree) and DEEA (diplôme d’études en architecture architecture degree): Lisans diplomasıdır. 180 AKTS ile tamamlanır ve 3 yıl sürer.

 

Fransa’da Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fransa’da üniversite başvurusu yapmak için ilk aranan temel kriter lise mezunu olmanızdır. Bunun dışında seçeceğiniz bölümle alakalı spesifik kriterler aranmıyorsa; Pasaportunuz, fotoğrafınız, dil belgeniz, lise transkriptiniz, CV’niz ve niyet mektubunuzla başvurabilirsiniz.

Fransa’da online sistem üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Sistemin izin vereceği başvuru yolları ile alakalı olarak; Fransa içerisinde 3 farklı üniversitede aynı bölüme ya da 1 üniversiteden 3 farklı bölüme başvuru yapabilirsiniz. Fransa’da üniversite yerleşme sistemi diğer Avrupa ülkelerine göre çok farklıdır. Başvuru yaptığınız 3 üniversiteden sırayla seçtiğiniz 1,2 ve 3 numaralı üniversiteleri sisteme işlersiniz. 1 numaralı üniversiteden cevap gelene kadar 2 numaralı üniversite için işleme başlanmaz. 1 numaralı üniversiteden gelen cevaba göre 2 numaralı tercihinize geçebilir ya da 1 numaralı tercihinizi kabul edebilirsiniz. Buradaki en büyük handikap ise Sorbonne, University of Lyon gibi binlerce uluslararası öğrenci başvurusu alan üniversiteler geç dönü yapabilmektedir. Bu da sizin 2 numaralı tercihinize yetişmeniz için risk doğurabilir. Bu nedenle diploma notunuz, sertifikalarınız gibi sahip olduğunuz kriterlerinize göre realist üniversiteleri seçmenizi tavsiye ederiz.

Fransa’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler devlet üniversitelerine, “Grande Ecoles” üniversitelerine ya da sanat okullarına başvurabilirler. Adayların başvuru yaparken dikkat etmesi gereken en önemli durumlardan biri de, mimarlık, sanat, mühendislik gibi programlarda pörtfoilo vb. gibi projeler isteyip istemediğidir. İstenilen belgeleri belirtilen tarihlerde okula iletmeyen adayların başvuruları geçersiz sayılır.

Bölümden bölüme ve üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterse de adayların eğitim alacağı dile göre DELF ya da IELTS gibi yabancı dil sınavlarından belirli bir skor elde etmesi gerekmektedir. Fransızca eğitim alacak adaylar için minimum B2 seviyesinde Fransızca aranmaktadır.

Fransa’da üniversite başvuruları Kasım-Aralık ayında başlar fakat üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin eylül döneminde hazırlanmaya başlamasını tavsiye ederiz. Gerekli evrakların toparlanması, çeviri işlemleri, niyet mektuplarının hazırlanması uzun sürebilmektedir. Okul kabulleri genellikle mart-nisan dönemi gibi gelmektedir. Dil belgesi, ekstra prosedürler için bazı durumlarda haziran ayına kadar evrak sunabilirsiniz. Eğitim yılının ilk yarısı Ekim döneminde diğer yarısı Şubat döneminde başlamaktadır.

Fransa’da Tıp ve Sağlık Eğitimleri Hakkında

Fransa’da en zor diyebileceğimiz eğitimlerden biri Tıp eğitimidir. Özellikle uluslararası öğrencilerin oldukça zor adapte olduğu ve yoğun bir şekilde yarıda bıraktığı alandır.

6 yıllık Tıp eğitiminde sistem; ilk 2 yıl tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik gibi alanlarla ortak aldığı dersler bütünüdür. Bu süreçte öğrenciler sadece ortak derslerden sorumludur. 2 yıllık eğitimin sonunda öğrenciler “Concours” sınavına tabi tutulmaktadır. Bu sınavdan başarılı olan öğrencilerin oranı ortalama %15 dir yani öğrencilerin çoğu bu sınavla birlikte başarısız olup farklı bölümleri tercih etmektedir. Concours sınavına 2 kez girme hakkınız bulunmaktadır.

2 yıllık eğitim sonrasında Concours sınavından başarılı olan öğrenciler için ise PCEM2 eğitimini tamamlamış olur ve DCEM denilen 4 yıllık 2.aşamaya geçerler. Bu 4 yıllık eğitimin 1 yılı üniversitede kalan yılların neredeyse tamamı hastanede uygulamalı eğitimle geçmektedir. Bu eğitimi de başarı ile tamamlayan adaylar Türkiye’deki TUS sınavına benzer bir sınava tabi tutulmaktadır. ECN sınavına giren adaylara 11 farklı uzmanlık alanından tercih yapmaları istenir. Bu aşamaya INTERNAT adı verilir. INTERNAT eğitimi süresince öğrencilere 1300 ile 2000 Euro arasında ücret ödenmektedir.

 

Fransa’da Teknik ve Mühendislik Eğitimleri Hakkında

Fransa’da Mühendislik eğitimi mühendislik okullarında verilir (écoles d’ingénieurs). Bu aslında sizin için iki farklı seçeneğin temelini oluşturur;

Ya 2 yıllık ortak eğitim çerçevesinde üniversite eğitimi alıp son 3 yılınız için mühendislik sınavlarına girmeniz ya da 5 yıllık mühendislik üniversitelerine direk başvuru yaparak sınavlarında başarılı olmanızdır.

Her iki yolda da mühendislik eğitimi için mutlaka bir sınav gerçekleşmektedir. Bir çok Avrupa ülkesinden farklı olarak Fransa’da mühendislik eğitimi 5 sene sürmektedir. Bunu da dikkate almanız gerekmektedir.

 

 

Başvuru koşulları, süreci ve diğer detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[email protected] ve ya 0212 556 81 88