Niyet mektubu vize başvurusu dosyanızda bulunması gereken neredeyse tüm ülkeler için istenen zorunlu bir belgedir. Niyet mektubu motivasyon mektubu olarak da adlandırılmaktadır. Niyet mektubu kişiye özel olarak düzenlenmesi ve yazılması gereken bir mektuptur. Vize için hangi ülkeye başvuru yapılıyorsa o ülkenin dilinde hazırlanmalıdır. Gerekli dil bilgisine sahip değilseniz niyet mektubunuzun yabancı dilde çevirisini yaptırabilirsiniz.
Konsolosluğa hitaben anlaşılır ve net olarak yazılması gereken niyet mektubunda bulunması gereken bilgileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Konsolosluğun ismini ve günün tarihini belirterek yazmaya başlayabilirsiniz.
- Hangi ülkeye neden ve ne tür vize başvurusu yapmak istediğinizi belirtiniz.
- Ülkeye tahmin edilen giriş ve çıkış tarihinizi yazınız.
- Kendinizden bahsederken aile bireylerinizden de kısaca bahsedebilirsiniz. Onların düzenli seyahat geçmişleri de varsa ekleyebilirsiniz.
- Eğitim geçmişinizden, sahip olduğunuz sertifikalardan, aldığınız özel dersler var ise niyet mektubunuzda bahsetmek size fayda sağlayacaktır.
- Staj ve çalışma geçmişinizi yazıp kariyer hedeflerinizi açıklayabilirsiniz.
- Öğrenci iseniz; Türkiye’ye dönüş yapacağınızı ispatlayabilmeniz kolay olacaktır. Yaz tatilini değerlendirmek isteyebilir ya da eğitim sürecinizde bir kursa ihtiyaç duyup eğitiminizi dondurup yurt dışında katıldığınız kurs bittikten sonra Türkiye’ye geri döneceğiniz okuldan alacağınız ders dondurma ya da derse devam edeceğinize dair yazı almak iyi olacaktır.
- Çalışan iseniz; işvereninizden alacağınız izin yazısı, Türkiye’ye geri döndüğünüz de çalışmaya devam edeceğinizi ispatlaması önemlidir.
- Eğitim almak için gidiyorsanız size sağlayacağı katkıları ve sizin için önemini yazmak vize memurunda olumlu bir etki bırakacaktır. Hangi kurumda eğitim alacağınızı ve seçme sebebinizden bahsetmeniz gerekecektir. Başvuru yapacağınız ülke, okul veya kurs hakkında araştırma yaptığınıza dair cümleler ile konuyu birleştirmek daha iyi olacaktır.
- Seyahat geçmişleriniz, sahip olduğunuz vizeler varsa bunlardan bahsedebilir, vize reddiniz var ise ne zaman, hangi ülkeden, neden red aldığınızı açıklamanızda fayda olacaktır. Başvuru yapacağınız Konsolosluktan bilgi saklamak vize reddinize sebep olacağını unutmayınız.
- Gideceğiniz ülkede ya da diğer ülkelerde yaşayan akrabalarınız varsa onlar hakkında kısa bilgi verebilirsiniz.
- Masraflarınızı özellikle eğitim alacak kişiler için eğitim tutarı, yaşam masrafı, uçak bileti, konaklama ücretiniz hakkında detaylı bilgi vermeyi unutmayınız.
- Masraflarınızı kendiniz karşılamayacak iseniz; sponsorunuzun mesleği, aylık geliri, bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Sponsorunuzun maddi imkânı olduğunu vize memurunun inanması gerekmektedir.
- En son ad, soyad, telefon numaranızı ve imzanızı ekleyerek sonlandırabilirsiniz.
Yukarıdaki maddeler niyet mektubunda neler yazabileceğiniz konusunda bir örnektir. Kendinizi ne kadar iyi ifade edersiniz vize dosyanızı inceleyen memurda soru işareti kalmayacaktır. Vize memurunun niyet mektubunuzu okurken sıkılmaması için niyet mektubunuzun akıcı ve sade olması gerekir. Niyet mektubunuz uzun veya kısa olmasın. Kısa olması özensiz, uzun olması ise okunmamasına sebep olabilir. Niyet mektubunuzu tamamladıktan sonra okuyup eksik ya da yanlış bilgi varsa gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
Vize başvuru işlemleri ve niyet mektubu hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.