YURT DIŞI EĞİTİM SÖZLÜĞÜ

Şimdi siz yurtdışında eğitim alma işini araştırmaya başladınız. Girdiğiniz iki sayfadan biri İngilizce… Anlıyorum ama konuşamıyorum seviyesinde olmanıza rağmen anlamakta da ara ara zorlandığınızı belli etmiyorsunuz…Rakamlar tamam… Ücretin ne kadar olduğunu falan çıkartıyorsunuz ama bir de terimler var ki gel de çık işin içinden…Neyse ben de oturdum sizin için yazdım üşenmeden aklıma gelenlerin ne demek olduğunu… Buyurun efendim… Yurtdışı Eğitim Sözlüğümüz

Enrollment/Registration fee: Yurtdışındaki bütün eğitim kurumlarının uyguladığı,hatta zaman zaman kampanya amaçlı almayacağını duyurduğu, dil okullarında 100 (dolar, avro, sterlin…) i geçmeyen okul kayıt ücretleridir.
Material fee: Eğitim alacağınız sürece kullanacağınız genellikle ana derslerin takip edildiği kaynak kitapları kullanımınız karşılığında talep edilen materyal ücretidir. Kısa süreli eğitimlerde depozito alarak emanet verilirken, uzun süreli eğitimlerde ise bu kitap ve materyalleri satın almanız gerekmektedir.
Application form: Gitmek istediğiniz okul neresi olursa olsun, imzalı bir şekilde doldurmanız gereken başvuru formudur. Bazı esnek okullarda bu kısım atlanıp mail üzerinden de kayıt alınsa da aynı zamanda sözleşme şartlarını içeren bu formun gönderilmesi ve diğer örneğinin saklanması herkesin faydasınadır.
General English: Klasik İngilizce eğitim programlarının genel adıdır. Maksadınız herhangi bir uluslar arası sınava hazırlanmak değilse bu programlara katılırsınız.
Home-stay: Yurtdışı eğitim sırasında gittiğiniz ülke vatandaşı bir aile yanında yapacağınız konaklama türüdür. Aile dediğimiz tabi ki bizdeki gibi halalı, teyzeli,ya da anne-baba ve 2 çocuktan oluşan muntazam bir aile olmayabilir. Bunu unutmamak lazım. Ancak ailelerin güvenilirliği konusunda endişe etmenize gerek yok. Çok sıkı bir şekilde denetleniyorlar…
Residence: Bir diğer konaklama türü. Aklınıza gelen aynı anda milyon kişinin yaşayabildiği yüksek binaları unutun. Daha butik, bir nevi öğrenci yurdu diyebileceğimiz, özel ya da paylaşımlı bir barınma seçeneğidir. Mutfakla aranız çok kötü değilse tercih edilebilir seçeneklerdendir.
ESL: ( English as a Second Language) Yurtdışında İngilizce dil kurslarına verilen ortak isimdir. Hala standart dil eğitiminden bahsediyoruz. Kafanız karışmasın.
Tier-4: İngiltere’de 6 aydan fazla alacağınız lisans ve yüksek lisans seviyesindeki eğitimler için başvurmak zorunda olduğumuz Öğrenci Vizesi’nin kod adıdır. Dil okullarında Tier-4 aranmaz.
CAS: (Confirmation of Acceptance for Studies) Tier-4 e başvuracağınız kesinleşti ise bu başvuru için olmazsa olmaz belge işte budur. Eğitim alacağınız kurum tarafından koşulsuz kabul edildiğinizi gösteren bu belge olmazsa vize de olmaz. Geçerliliği ise 6 aydır.
Pathway: Türkiye’de lise eğitimini tamamlamış ancak Amerika ve Kanada’da lise bitirmiş bir öğrenciyle aynı seviyede olmadığınızı yüzünüze vuran bir üniversiteye geçiş programıdır. Süresi lise not ortalamanıza ve dil seviyenize göre değişebilen program içeriğinde İngilizce dersleri ve seçeceğiniz bölüm için hayati görülen temel dersleri almanız gerekmektedir.
Foundation: Pathway’in İngiliz eğitim sisteminde uygulanan şeklidir. Program içeriği ve koşulları aynı olmakla birlikte yurtdışında eğitim almak istediğiniz ülke İngiltere veya Avustralya ise Foundation olmadan üniversite bir zor görünüyor.
Accreditation: Türkçesi bildiğimiz akreditasyon. Bir okulun veya programın öngörülen akademik standartları sağladığını gösteren sertifikasyondur. Burada önemli olanın, herhangi bir akreditasyondan ziyade uluslararası akademik dünyada geçerli bir denetleme kuruluşundan alınan akreditasyon olduğunu söylememize gerek yok sanırım.
Associate’s degree: İki yıllık kolejde ön lisans eğitimi başarıyla tamamlandığında kazanacağınız derecedir. 2 yıllık deyip geçmemekte fayda var, bu başlıkta çok prestijli eğitimler alabileceğinizi unutmamak gerekir.
Bachelor’s degree: Dört yıllık bir kolejde ya da üniversitede lisans eğitimi başarıyla tamamlandığında kazanılan derecedir. Bildiğimiz diploma yani…
Master’s and Doctorate Degree: Yüksek Lisans ve Doktora programları başarıyla bitirildiğinde kazanılan derecedir.
MBA ( Master of Business Administration) : bkz. http://www.aktifedu.com/hizmet-YukSeK-LisAns—mBa
Postgraduate degree: Diğer bir Yüksek lisans derecesi. Çoğunlukla Master programlarıyla eş anlamda kullanılsa da esasen tam olarak tezsiz yüksek lisansa karşılık gelmektedir. Örneğin ortalama Master’s Degree ler 180 kredi iken Postgraduate Degree alabilmeniz için 120 kredi tamamlamanız yeterlidir.
IELTS: (International English Language Testing System) İngilizce’nin gecerli olduğu ülkelerde eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış uluslar arası sınavlardan biridir. Bilinen aksine şu anda en yoğun şekilde kullanılan ölçme sınavıdır. Ve sadece İngiltere değil ABD’de de geçerlidir.
TOEFL: (Test of English as a Foreign Language) Hala bilmeyen var mı?
GMAT: (Graduate Management Admission Test) Özellikle işletme alanında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilerden istenen sınavdır. Sayısal, sözel ve kompozisyon olmak üzere 3 kısımdan oluşan sınav, özellikle İngilizce okuduğunu anlama ve yanıtlama ve analitik düşünme becerilerini ölçer. Bütün dünyada bilgisayar üzerinden uygulanan bu test Amerikalı öğrencilere de uygulandığı için İngilizce seviyesi anlamında TOEFL dan çok daha zor olduğu söylenebilir. Ancak en prestijli üniversitelere açılan kapı da bu sınavdan geçmektedir diyebiliriz. Tavan puanı 800 olan sınavda 600 puan almak hayal ettiğinizin ötesinde kurumlardan kabul almanızı sağlayabilmektedir.
GRE: (Graduate Record Examination) Özellikle mühendislik, temel bilimler ve sosyal bilimlerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavdır. Herkesin alması gereken bir Genel Test ve komite tarafından belirlenmiş 8 branşta alınması gereken Konu Testi olmak üzere iki aşamalıdır. Test merkezlerinde uygulanan ve ortalama 4 saat süren sınava Türkiye’de de İstanbul, Ankara ve İzmir’de girilebilmektedir.