Neden öğrenmiyoruz desek aslında daha yerinde olacak. Çünkü artık hepimiz biliyoruz yabancı dilin gerekliliğini. Kariyer, sosyalleşme, iş, eğitim ya da kişisel gelişim olarak da bir şekilde kendimizi bir başka dil öğreniyorken buluyoruz.  Keşke her şey Türkçe ile hallolsa der dediğinizi duyar gibiyim ama biz Türkçe ile her şeyi halledebiliyoruz mu onu sorgulamak lazım.

Ülkemizdeki yabancı dil öğretimine tarihsel olarak baktığımızda, Osmanlı döneminde Farsça ve Arapça ile başladığına şahitlik ederiz. Batılılaşma hareketleri ile birlikte başta Fransızca, Meşrutiyet döneminde Almanca, İkinci Dünya Savaşını seyir eden dönemde de İngilizce  olmak üzere  batılı dillere yöneldik. İngilizce tahtını günümüze kadar başka hiçbir dile kaptırmadı. Artık İngilizcenin evrensel bir dil olmadığını kabul etmeyenimiz kaldı mı ? Çok eskiden bir lükstü İngilizce bilmek. Şimdi ise şart. İkinci, üçüncü ve hatta dördüncü dil öğrenmenin  sebepleri ise sıralamak ile bitmez.

Peki bu denli kendisinden söz ettiren, her taşın altından geçilemeyen son bölüm canavarı gibi karşımıza çıkan yabancı dilde neden başarısız oluyoruz ? Belki de o ilk düğmeyi yanlış iliklediğimizden dolayıdır. Çünkü dil bir iletişim aracıdır. Bir dilin öğretimi yapıldığında ondan beklenen en önemli başarı kriterdir. Biz danışmanlar bile ilk etapta dil eğitimi için yurt dışına gitmeyi planlayan sizlere sorduğumuz soruların başında “neden dil öğrenmek istiyorsunuz ?” geliyor. O dili öğrenen kişi için dilin bir iletişim aracı olarak kullanılıp kullanılamadığı gerçeğidir. Ülkemizdeki okullarımızda verilen dil öğretimini bu açıdan ele aldığımızda sonuç ne yazık ki olumsuz bir tablo çiziyor. Bizler baştan yabancı dil öğrenimini belki sadece bir not, belki de sınıf içi rekabet olarak görüyoruz.

Atalarımızın da dediği gibi “bir lisan bir insan” dır. Yeni kültürlere zemin oluşturmak adına, iki lisan iki insan yapmak adına, her halükarda ikinci bir dilin sosyal ve iş sahalarında mutlaka getirisi olacaktır. Esas olan önce ne öğreniyorsak kendimiz  için yaptığımızın farkında olmaktır.

 

Detaylı bilgi için ;  0212 556 81 88  [email protected]