AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE OKUMAK
Neden Amerika’da Üniversite Eğitimi Almalısınız?
Amerika Eğitim Avantajları
- Dünyaca Ünlü Üniversiteler: Amerika Birleşik Devletleri üniversiteleri, bilim, sanat, teknoloji ve eğitimde dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alır. Amerika’da okullara verilen yabancı öğrenci kontenjanları Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazladır.
- Uluslararası Geçerlilik: Alınan diplomalar uluslararası geçerliliğe sahiptir. Öğretim kadrolarının kalitesi ve öğrencilere sundukları gelişmiş eğitim imkanları ile Amerika’da eğitim sistemi dünyanın en iyileri arasında ilk sıralardadır.
- Prestijli Üniversiteler: Massachusetts Institute of Technology, 2024 QS Sıralamasında üst üste 12. kez dünyanın en iyi üniversiteleri arasında birinci, Times Higher Education 2024 listesinde ise Stanford University ikinci sırada yer alır.
- Eğitim Süresi: Lisans programları 4 yıl, yüksek lisans programları ise 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir.
- Esnek Başvuru Koşulları: YKS , SAT vb. sınavlar ve sertifikalar başvuru aşamasında avantaj sağlamasına rağmen zorunluluğu değildir, Lise diploması (4 yıllık örgün eğitim) ile çoğu okula başvuru yapılabilir
- Burs İmkanları: Lise not ortalamasına göre üniversiteler 3.000 Dolar ile 5.000 ABD Doları arasında burs imkanı tanır.
- Öğrenim Ücretleri: Amerika’da öğrenim ücretleri yıllık ortalama 10.000 ile 55.000 ABD Doları arasındadır.
- OPT Çalışma İzni: Amerika’da lisans programlarına katılan uluslararası öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Optional Practical Training (Opsiyonel Pratik Eğitim – OPT) adı verilen bir çalışma iznine başvurabilirler. OPT, öğrencilere lisans programlarından sonra 12 ila 36 aylık bir çalışma izni sunar. Bu süre boyunca öğrenciler, eğitimlerini uygulamaya dökebilir, ve kalıcı iş bularak vizelerinin devamlılığını sağlayabilirler.
- Part-time Çalışma İzni: Öğrenim süresi boyunca haftada 20 saat part-time çalışma izni vardır.
- Dil Yeterlilik Sınavları: İngilizce dil yeterliliğinizi IELTS, TOEFL sertifikalarınızla ve hatta bazı üniversitelerde DUOLINGO dil sınavıyla kanıtlayabilir, ve üniversite başvurunuzda kullanabilirsiniz.
- Staj ve Çalışma Fırsatları: Eğitim aldığınız kurumların bağlı oldukları ya da burs sağladıkları şirketlerde staj yapma ve sonrasında çalışma fırsatı yakalarsınız. Eğitiminizi tamamladıktan sonra kendinize sponsor bir şirket bulup geçici işçi vizesi alabilir, böylelikle çalıştığınız süre boyunca ülkede yaşamaya devam edebilirsiniz.
- Kariyer Hizmetleri: Çoğu eğitim kurumu kariyer hizmet bölümlerine ve danışmanlarına sahiptir. Öğrencilere kariyer planlaması, özgeçmiş hazırlama, iş görüşmeleri ve iş fırsatları bulma konularında destek verirler.
- YÖK Denkliği: Amerika’daki çoğu üniversitede YÖK denkliği bulunmaktadır.
- Finansal Destek: ABD üniversiteleri, aynı zamanda en cömert finansman fırsatlarını da sunuyor. Massachusetts Institute of Technology üniversitesine başvuran öğrencilerin %91’i mali yardım alıyor. Caltech, lisans öğrencilerine %60, lisansüstü derecelerde ise %99’a kadar finansal destek sunuyor
- Eyalet ve Özel Üniversiteler: Amerika Üniversiteleri, eyalet (State) ve özel (Private) olmak üzere ikiye ayrılır.
College Nedir?
- Tanım: Üniversitelerin bir bölümünü oluşturan lisans, lisansüstü ve doktora derecelerinde eğitim veren kurumlardır. Türkiye eğitim sistemindeki karşılığı fakülte olarak düşünülebilir.
- Eğitim Kurumları: Amerika’da yüksek öğrenim kolej ve üniversiteler (State/Private) olmak üzere iki ana sınıftaki eğitim kurumlarında verilmektedir. Ancak Amerika eğitim sistemindeki kolejler Türkiye’deki kolejler ile karıştırılmamalıdır.
- Program Çeşitliliği: Amerikadaki kolejler en az lise mezunu (12 yıllık örgün eğitim) olmak koşuluyla öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi programlarının yanısıra 2+2 yıllık üniversite transfer programları, diploma & sertifika programları gibi farklı program çeşitleri sunmaktadır.
- Ücret ve Kabul Şartları: College programları, üniversite programlarına kıyasla daha uygun ücretlidir ve kabul şartları daha esnektir.
- Popüler Programlar:Amerika’nın eğitim sisteminde kolejlerin en popüler programları yukarıda bahsedilen 2+2, yani eğitimin ilk 2 yılını kolejde alıp, son 2 yılı ise o kolejin anlaşmalı olduğu üniversitelerde devam edip mezun olduğunuz programlardır. Bu şekilde öğrenciler hem 2 farklı diplomaya sahip olurlar, hem de üniversitelere direkt olarak girmenin zorluklarını aşmış olurlar
Amerikan Yükseköğrenim Sisteminde Bulunan Program Çeşitleri
- Üniversite (University): Orta öğrenim sonrası lisans, lisansüstü ve doktora programları sunan yükseköğrenim kurumlarıdır. Özel (Private) ve Eyalet (State) olarak ikiye ayrılır. Örneğin, Yale University, Harvard University, University of Chicago.
- Kolej (College): Üniversitenin bir bölümünü oluşturur ve lisans, lisansüstü ve doktora derecelerinde eğitim verir. Örneğin, Williams College- Liberal sanatlar.
- Bölge Üniversitesi (Community College): Ortaöğrenim sonrası ön lisans programları sunan kurumlardır. Örneğin, Clinton Community College
- Enstitü (Institute): Birbiri ile yakından alakalı konuları kapsayan programlar sunan kurumlardır. Örneğin, Massachusetts Institute of Technology (MIT)- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. .
Lisans Başvuru Sürecinde Sunulması Gereken Belgeler
- Lise Diploması
- Lise Transcript
- Referans Mektubu
- Motivasyon Mektubu
- Ayrıntılı CV
- İngilizce Dil Yeterlilik Belgesi (IELTS, TOEFL, DUOLINGO)
- SAT /IB/AP diploma ve benzeri sertifikalar (opsiyonel)
Dipnot: Amerika Üniversiteleri Başvuru sürecinde CV temel belirleyicilerden biridir, başvuruyu güçlendirmek adına katılım sağlanmış ders dışı aktiviteler, sosyal sorumluluk projeleri ve varsa AP, SAT sertifikaları mutlaka sunulmalıdır
Yüksek Lisans Başvuru Sürecinde Sunulması Gereken Belgeler
- Lisans Diploması
- Lisans Transcript
- Referans Mektubu
- Motivasyon Mektubu
- Ayrıntılı CV
- İngilizce Dil Yeterlilik Belgesi (IELTS, TOEFL, DUOLINGO)
Dipnot: Amerika Üniversiteleri Başvuru sürecinde CV temel belirleyicilerden biridir, başvuruyu güçlendirmek adına staj ve iş tecrübeleri, proje çalışmaları ve varsa bitirme tezleri mutlaka sunulmalıdır.
Amerika’da Burs Çeşitleri
- Hükümet Bursları: Amerikan hükümeti, ülkede eğitim almayı düşünen tüm uluslararası öğrenciler için sayısız lisans ve yüksek lisans burs seçeneklerine sahiptir. Bunlar arasında en bilinenleri Fulbright Yabancı Öğrenci Bursları ve Hubert Humphrey Burslarıdır.
- Üniversite Bursları: Amerika üniversiteleri, her öğrencinin özel gereksinimini karşılayan çok sayıda burs sunar. Örneğin mühendislik alanında eğitim almayı düşünenlere ya da konaklama ve yaşam masrafları konusunda destek sağlamaya yönelik birçok yardım alabilirsiniz.
- Özel Kurum Bursları: Bu burslar, gelişmekte olan bir ülkeden gelen ağırlıklı olarak kadınlara yönelik, belirli konularda sağlanan finansal yardımlardır
- İhtiyaç Tabanlı Burslar: Amerika’da ihtiyaç temelli burslar genel olarak öğrencilerin finansal durumuna bağlı olarak verilir ve öncelik Amerikan halkına yöneliktir. Yabancı öğrencilere sunan bazı üniversiteler ve özel kolejler de bulunmaktadır.
- Merit Bursları: Yurtdışı eğitim almayı düşünen ve bir üniversiteye başvuruda bulunan başarılı ve üstün yetenekli öğrencilere sunulan burslardır. Akademik burslar, sporcu bursları gibi çeşitleri vardır.
- Ülke Bazlı Burslar: : Amerika’daki birçok kolej ve üniversite, gelişmekte olan belirli ülkelerde yaşayan öğrencilere yönelik lisans ve yüksek lisans burs imkanları sunar.
Amerika’da Başvurabileceğiniz Burslar
- Fulbright Yabancı Öğrenci Bursu:Amerika’da eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için hükümet destekli en popüler burslardan biri olan Fulbright Bursları, bir yıl veya daha uzun süre lisans öğrencilerine, genç profesyonellere ve sanatçılara sağlanan finansal yardımlardır. Aralarından tıp, veterinerlik, diş hekimliği gibi bölümlerin haricinde her alandan yabancı öğrencilere açık olan burslar, Türkiye’de ilk olarak 1949 yılında uygulanmaya başlamıştır. Özellikle öğretim üyeleri ve araştırmacılar için sunulan Fulbright Akademik Araştırma Bursları ve doktora sonrası araştırma bursları tüm dünyada en prestijli burslardır.
- AAUW International Fellowships: Amerika’da üniversite okumak isteyen ve Amerikan vatandaşı olmayan kadın öğrencilere yönelik burslardır. Amerika’da tam zamanlı bir yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası programlarda eğitim alan tüm dünyadan kadınlara yönelik finansal destekler sağlanır. Burslar öğrencilere 18.000$ ile 30.000$ arasında verilir.
- West Chester University of Pennsylvania Bursları: Amerika’da burslu eğitim almak isteyen öğrenciler için 1871 yılından beri hizmet veren WCU, uygun öğrenim ücretleri ve geniş yelpazede sunduğu lisans ve lisansüstü programlarıyla dikkat çeker. Üniversite sanat ve beşeri bilimler, sağlık bilimleri, işletme ve kamu yönetimi, eğitim ve sosyal çalışmalar, bilim ve matematiğinde dahil olduğu 5 fakülte, alanında uzman akademisyenler ve araştırma imkanları ile öğrencilere sıradışı deneyimler sunar.Özellikle güzel sanatlar, müzik, bilim ve tıp bölümlerinin tercih edildiği West Chester, yabancı öğrenciler için mevcut 3 burs seçeneğine sahiptir. Aralarında Pennsylvania Eyalet burslarının da olduğu finansal destek programlarına başvurmak için üniversiteye kayıt olmanız, iyi bir not ortalamasına ve İngilizce yeterliliğe sahip olmanız gereklidir.
- Hubert H. Humphrey Burs Programı: Humphrey Burs Programı, yabancı ülkelerden lisans mezunu düzeyinde eğitim almış, liderlik gelişimi ve mesleki işbirliği çerçevesinde bir yıl boyunca Amerika’ya gelen genç ve profesyonel kariyer uzmanlarına yönelik burslardır. adaylar, davet edildikleri üniversitelerde lisansüstü düzeyde eğitim ve özel çalışma programlarına, mesleki ziyaretlere, staj ve konferanslara katılırlar. Burs almaya hak kazananlar, İngilizce yeterliliğe sahip değillerse 16 haftalık yoğun bir kurs programına girmeleri gerekebilir. Burs kapsamında; Amerika’daki öğrenim ve yaşam giderleri ile uçak biletleri karşılanır.
- Illinois Wesleyan Üniversite Bursları: Amerika’da üniversite bursları arayan uluslararası öğrencilere yönelik, en fazla 4 yıl için geçerli finansal destek sunan üniversite, 1850 yılında kurulmuştur. Üniversite mezuniyetten sonra ilk 6 ay içerisinde istihdam imkanları ile tanınırken, özellikle güzel sanatlar, müzik eğitimi, sanat ve bilim, hemşirelik alanlarında lisans dereceleri sunmaktadır. Üniversite, akademik başarı göstermiş yabancı öğrenciler için 10.000$ ile 25.000$ arasında burs imkanlarına sahiptir.
- Columbia College Bursları: 1851 yılında kurulan Columbia College, 60’tan fazla ülkeden uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan özel bir üniversitedir. Üniversite, seçkin uluslararası öğrencilere lisans ve lisansüstü düzeyde burs imkanları sunar. F-1 öğrenci vizesine sahip tüm adayların yararlanabildiği burslar, her yıl 22,000 öğrenciye geçim ve eğitim masraflarını karşılamak için sağlanır. Adayların TOEFL ya da IELTS test puanları ile İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları gerekir.
- New Jersey Institute of Technology Bursları: 130 yıllık bir geçmişe sahip New Jersey Teknoloji Enstitüsü, dünyanın her yerinden uluslararası öğrenciye hizmet veren politeknik üniversitesidir. Her yıl araştırma merkezleri ve laboratuvarları aracılığıyla; yaşam bilimleri ve mühendislik, sürdürülebilir sistemler, veri bilim ve bilgi teknolojisi gibi alanlarda araştırma olanakları ile tanınır. Üniversite, başvuruda bulunan uluslararası öğrencilerine mali yüklerini azaltmak için her yıl 48 milyon dolar değerinde burs, hibe ve kredi imkanı sunar.
Amerika’da Burslu Eğitim Veren Üniversiteler
- University of Bridgeport: Amerika’nın Connecticut eyaletinde yer alan üniversite, 1927 yılında kurulmuş özel bir eğitim kurumudur. Dünyanın en büyük finans merkezi olan New York şehrine sadece 1 saat uzaklıkta olması, öğrenciler için mezuniyetten sonra iş bulma imkanını artırırken, kariyer odaklı lisans, yüksek lisans dereceleri ile mesleki programlar sunmaktadır. 80 farklı ülkeden gelen öğrenci çeşitliliği, aralarında mühendislik, eğitim, sanat ve bilimler fakülteleri ile Shintaro Akatsu tasarım fakültesi, Fones diş hijyeni fakültesi ve akupunktur enstitüsününde olduğu zengin lisans ve lisansüstü programları dikkat çeker. Bridgeport Üniversitesi, öğrencilerinin eğitim masraflarını karşılamalarına yardımcı olmak için öğrenimlerinin ilk yılında, özellikle not ortalaması yüksek ve İngilizce yeterliliğe sahip başarılı uluslararası lisans öğrencilerine 11.000$ ile 22.000$, MBA ve mühendislik gibi alanlarda eğitim alan yüksek lisans öğrencilerine ise 3.000$ ile 6.000$ arasında değişen mali destekler sunar.
- Western New England University: Kuruluşu 1919 yılına kadar uzanan okul, modern kampüs ve tesisleri, yüksek teknolojili multimedya laboratuvarları ve uzman akademik kadrosu ile göz doldurur. Üniversite, öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmaları için elinden geleni yaparken, 1,000’in üzerinde sektörle olan bağlantılarıyla dünya çapında stajyerlik imkanı sağlamaktadır. Özellikle eczacılık, işletme, hukuk ve mühendislik öğrencilerine akademik başarılarına bağlı olarak her yıl 8.000$ ile 21.000$ arasında burslar verilmektedir.
- Bentley University: Massachusetts’te yer alan üniversitenin tarihi 1917 yılına kadar dayanmaktadır. Amerika’nın önde gelen işletme fakültelerinden olan Bentley Üniversitesi, 80’in üzerinde ülkeden gelen uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapar. Üniversite bugün, aralarında muhasebecilik, ekonomi, bilgi işlem yönetimi, pazarlama, matematik bilimi, modern diller, felsefe ve sosyolojinin de olduğu 17 akademik bölüm, üst düzey kariyer olanakları, geniş çaplı klüp ve organizasyon etkinlikleri ve mezuniyetten sonra ilk 6 ay içerisinde işe girme oranı ile göz doldurur. Bentley Üniversitesi’ne başvuran tüm birinci sınıf öğrencileri otomatik olarak burs almaya hak kazanır. Ayrı bir başvuru ve geri ödeme gerektirmeyen yardımlar için akademik başarınız değerlendirmeye alınır. Lisansüstü burslar ise belirli sayıda öğrenciye sunulur ve TOEFL testide dahil eğitim alacağınız bölüme göre gireceğiniz test puanlarına göre seçilmektedir.
- American University Washington, DC: 1893 yılında Washington, DC’de kurulan American Üniversitesi, özel bir araştırma kurumudur. Aralarında hukuk, işletme ve iletişim fakültelerininde olduğu 8 okul ve 160’ın üzerinde lisans, master ve doktora derecesi ile uluslararası öğrencilere hizmet verir. Üniversite, Emerging Global Leader Scholarship programı ile uluslararası öğrencileri teşvik etmek ve çeşitliliği artırmak için finansal destekler sunar.
- Illinois State University: 1857 yılında kurulmuş bir kamu eğitim kurumu olan Illinois State Üniversitesi, özellikle eğitim fakültesi ile Amerika’nın öğretmen yetiştiren en önemli okulları arasında yer alır. Uygulamalı bilim ve teknoloji, fen-edebiyat fakültesi, işletme okulu, güzel sanatlar fakültesi ile 60’ın üzerinde ülkeden uluslararası öğrenciye hizmet veren üniversite, master ve doktora programları ile öne çıkar.
- Iowa State University: Amerika’nın Iowa eyaletinde 1858 yılında kurulan üniversite, 100 farklı ülkeden gelen öğrenci çeşitliliği, makine mühendisliği, uluslararası işletme, muhasebe, reklamcılık alanlarındaki zengin programları ve akademik kadrosu ile öne çıkar. Üniversite, Amerika’nın en kapsamlı 10 mühendislik lisans programından birini sunarken, aralarında ilk dijital bilgisayarında olduğu sayısız icat ve ödüle ev sahipliği yapmıştır. Iowa State Üniversitesi bursları, öğrencilerin eğitim ücretlerini karşılamaz ancak, 2.000$ ile 10.000$ arasında yaşam masraflarını karşılayacağı finansal destek verir
- Clark University: Amerika’da burslu eğitim almak için 1887 yılında Massachusetts eyaletinde kurulmuş bir özel araştırma kurumu olan Clark Üniversitesi, beşeri bilimler, sosyal bilimler, doğa bilimleri v mühendislik alanlarında zengin lisans ve lisansüstü programları ile öne çıkar. 8 araştırma enstitüsü ve çok sayıda şirket ve kuruluşu ile Amerika’nın en girişimci okulları arasında yer alan Clark Üniversitesi, uluslararası öğrencilere sunduğu burs ve ihtiyaç temelli mali yardımlarla dikkat çeker. Lise öğrenimini tamamlamış ve üniversiteye başvuruda bulunmuş lisans öğrencilerinin faydalanabileceği bursların en önemli şartı öğrencilerin akademik başarısıdır.
- Florida International University: Yurtdışında burslu üniversite okumak isteyen uluslararası öğrenciler için Miami şehrinde, 1965 yılında kurulan Florida International Üniversitesi, Amerika’nın en büyük devlet okullarından biridir. Her yıl 120’den fazla ülkeden öğrenciyi ağırlayan üniversite, uluslararası öğrenci değişim programı ile öğrencilerine farklı ülkelerde eğitim alma, staj ve araştırma yapma imkanı sunar. Florida Üniversitesi, hem online hem de kampüste eğitim hizmetleriyle öne çıkarken uluslararası öğrencilerde aranan en önemli gerekliliklerden biri İngilizce yeterliliktir. Okul, özel kuruluşların sağladığı ve yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin başvurabileceği çok sayıda lisans ve yüksek lisans bursuna sahiptir. Bunlar arasında özellikle IDRF-Uluslararası Doktora Araştırma Bursu, dünyanın her yerinden doktora araştırması yapmak isteyen sosyal bilim alanlarında destek sağlar.
- Maryville University: Maryville Üniversitesi, 1872 yılında kurulmuş özel bir eğitim kurumudur. 60 farklı ülkeden, 8,000’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite, fen-edebiyat, sağlık, eğitim ve işletme alanlarında zengin lisans ve lisansüstü programlara sahiptir. Hem öğrenciler hem de mezunların faydalanabileceği kariyer hizmetleri sunan Maryville Üniversitesi, öğrencilerine CV ve motivasyon mektubu, iş arama desteği, lisansüstü çalışmalara hazırlık, mesleki gelişim gibi konularda destek sağlar. Yüksek öğrenimi herkes için uygun ve erişebilir kılmayı amaç edinen okul, başvuru yapan birinci sınıf öğrencilerine gerekli uygunluğa sahiplerse otomatik burs hakkı tanır
- The University of Arizona: Kanyonları ve çölleriyle ünlü Arizona’da 1885 yılında kurulan üniversite, dünyaca ünlü akademisyenleri ve her yıl inovasyon ve araştırma alanında yaptığı 600 milyon dolarlık yatırımlarla öne çıkar. Üniversitenin adı aralarında CEO’ların, aktörlerin, sporcuların ve mucitlerin olduğu ünlü mezunlarıyla anılır. Arizona Üniversitesi, bugün Amerika’nın en çok Fulbright Bursu veren 10 üniversitesinden biridir. Okul, geri ödemesiz olarak hem Arizona Üniversitesi’nden hem de dışarıdan hükümetin, özel kurumların ve üniversitenin öğrencilere sunduğu çok sayıda burs imkanına sahiptir.