Sanayi devriminin başladığı yer sayılan ve bu nedenle Cottonopolis lakabını alan Manchester’da ki dil eğitimi alırken sanattan spora, müzikten kültüre birçok alanda ün yapmış olan Manchester’i keşfetmeye hazır mısınız?

Manchester, Birleşik Krallık’a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde bulunan şehirdir. Daha geniş bir şehirleşme alanının merkezidir. 514,417 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık altıncı şehri konumundadır. Londra ve Edinburgh’tan sonra İngiltere’de en çok ziyaret edilen üçüncü şehirdir. Mimarisi, kültürü, müzikal ihracatı, medya bağlantıları, sosyal etki, spor kulüpleri ve ulaşım bağlantıları ile dikkat çekicidir. Manchester şehrini tercih etmenin birçok nedeni bulunmakla birlikte her şeyi sunabilen nadide şehir de denilmektedir. Tercih sebeplerinin en önemlilerinden birisi de Dünya çapında eğitim. İlk olarak tabii ki de Dünya’nın en iyi 29. Üniversitesi sayılan Manchester  Üniversitesi’nden başlıyoruz. University of Manchester, Victoria University of Manchester ve UMIST’in 2004 yılında birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. 20. Yüzyılda yapılan pek çok teknolojik gelişme bu okulun laboratuvarlarında başlamıştır; 1948 yılında yapılan ilk programlanabilir bilgisayar gibi. Dünya çapında 180 ülkeden gelen öğrencilere ev sahipliği yapmakta ve toplam 27.000 lisans, 11.000 yüksek lisans öğrencisi vardır. Okulun senelik fiyatı bölümlere göre 9,800 ile 35,600 GBP arasındadır.

Manchester önemli ilklerin şehridir. Manchester Liverpool Road tren istasyonu, Dünya’nın ilk şehirler arası yolcu tren istasyonu ve kalan en eski tren istasyonuydu.

Manchester’da iklim, ılık yazları ve serin kışları ile ılıman bir okyanus iklimine sahiptir. Yaz gündüz sıcaklıkları düzenli olarak 20 santigrat derecenin üstünde, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında güneşli günlerde 25 santigrat dereceye ulaşır. Son yıllarda, sıcaklıklar zaman zaman 30 santigratın üzerine çıktı. Yıl boyunca düzenli ancak genel olarak hafif yağış görülür. 7 Ocak 2010 yılında Manchester’da kaydedilen en düşük sıcaklık ise -17 santigrat derecedir.

Görülmesi gereken yerlerden bir tanesi olan, Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar tüm savaşların insanlığa etkilerini incelemeyi ve sergilemeyi amaçlayan Imperial War Museum’ın Trafford Parkı içerisindeki binası 2002 yılında kullanıma açılmıştır. Müzede o kadar değerli parçalar var ki insanlar gerçekten savaşı o parçalardan hissedebiliyorlar. Uçaklar, tanklar, füzeler, kurşunlanmış bombalanmış araçlar, Osmanlı ve Türk Bayraklarından kıyafetlerinden tutun soğuk savaş döneminin en önemli öğelerinden olan casuslarla ilgili bilgi ve belgelerin sergilendiği, soykırımın gösterildiği şık mimarisiyle  tam bir savaş müzesi. Yani kısaca tüyleri diken diken eden (ki amaç bu ) minimum 2-3 saatinizi alacak bir müze. Fiyatı ise İngiltere’de müzelerin %95 inde olduğu üzere ÜCRETSİZ.

 

 

Manchester’in Heaton Parkı, tüm yıl boyunca etkinlikleri ve yeşilliği ile kozmopolit hayatı daha sıcak hale getiriyor. Heaton Park her sene birçok konserin, festivalin, fuarın gerçekleştiği içerisinde kafelerin, golf sahasının, Tramvay müzesinin, hayvan çiftliğinin, oyun alanlarının, kayık ile tur yapılan gölün yer aldığı 600 hektarlık bir belediye parkıdır.

 

 

En güzel Manchester manzarasına sahip Beetham kulesinde de kesinlikle bir kahvaltı yapmalısınız.
Şehrin en yüksek yapısı olan Beetham Kulesi’nin yapımı 2006 yılında tamamlanmış ve ismini kulenin yapımından sorumlu Beetham Organizasyonu’ndan almış. Manchester’a tepeden bakan bina, 47 metre yüksekliğinde ve şehirde yaşayanlar tarafından ‘’ıslık çalan bina’’ olarak da biliniyor. Bunun sebebi ise rüzgarlı günlerde ıslık sesine benzeyen bir ses çıkarması.

 

 

Beetham kulesindeki kahvaltıdan sonra Chorlton Water Parkı’nda sabah yürüyüşünüzü, koşunuzu yapabilirsiniz. Göl etrafında konumlanmış parkta doğanın keyfini de çıkarabilirsiniz.

Kim memleketinde ki belediye binasının böyle olmasını istemez ki ? 80 metreyi aşan görkemli saat kulesi ve eşsiz güzellikteki Neo-Gotik mimarisiyle Manchester Belediye Sarayı‘nın (Manchester Town Hall) kuzey yüzü Albert Meydanı’na, güney tarafıysa St. Peter’s Meydanı’na bakıyor. Alfred Waterhouse’un planlarına bağlı kalınarak 1868-1877 yılları arasında inşa edilen Manchester Belediye Sarayı günümüzde kentin törensel merkezi konumunda (festivaller, yılbaşı vs). Hafta sonu planlarınıza ekleyebilirsiniz.

 

 

in Mahalleri olarak adlandırılan ‘ChinaTown’ birçok ülke ve şehirde yer almakta ve Manchester’da ki Chinatown İngiltere’de en büyük 2. ve Avrupa’da en büyük 3. Chinatown olarak kabul edilmektedir. Girişinde 1987 yılında Çin tarafından hediye edilen çok şık bir kemer var. Çin kültürünü Çin’e gitmeden de tanımak, meşhur Çin Yeni Yılı kutlamalarına katılmak isterseniz mutlaka uğrayın. Manchester’da Faulkner caddesinde konumlanmıştır.

 

 

Gelelim ‘Kırmızı Şeytanlar’ lakaplı birçok Dünya Yıldızı futbolcunun zamanında oynadığı ve birçoğunun oynamaya devam ettiği Manchester United takımının stadına. İngiltere’nin Manchester şehrinde bulunan ve Manchester United’ın iç saha maçlarını oynadığı 76,000 kişilik futbol stadı. Trafford kentinin Greater Manchester semtinde bulunmaktadır. Sir Bobby Charlton tarafından bu stada Rüyaların Tiyatrosu lakabı verilmiştir. 1910 yılı 19 şubat tarihinden beri; Manchester United’ın stadıdır. 2.Dünya Savaşı sırasında stadın bombalanması nedeniyle 1941’den 1949’a kadar Manchester United, maçlarını Manchester City ile Maine Road’da oynamak zorunda kaldı. Seyirci rekoru, 25 mart 1939 tarihinde 76.962 kişidir ve bu rekor İngiltere Premier lig tarihinde halan kırılamamıştır. Yeni Wembley Stadyumu tamamlanana kadar Old Trafford stadyumu 76,212 kapasitesiyle İngiltere’nin en büyük futbol stadyumu idi. Ayrıca UEFA’nın 5 yıldız verdiği ilk İngiliz stadyumudur.

 

 

Manchester’da dil eğitimi, üniversite eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için,

 0212 556 81 88 ya da [email protected]