Londra büyük bir metropol olduğu için toplu taşıma sistemi son derece gelişmiş bir şehir. Toplu taşıma açısından birçok metropole örnek olmuştur. Yurt dışında her tarafa metro ile gidiyorlarmış denilen yerdir Londra. Ama ilk yurtdışı deneyiminiz ise kısa süreliğine her yerde olacağı gibi Londra’da ulaşım zorluğu çekebilirsiniz. Bu zorluk aslında trafiğin bize göre ters akmasından dolayı yaşanıyor. Bildiğiniz üzere Londra’da ulaşım sağ taraftan akış sağlıyor. Haritadan baktınız, ayaklarınız sizi bir otobüs durağına doğru götürüyor, orası değil 🙂 ters istikamete doğru gidin.

Londra’da ulaşım; metro, tren ve otobüsle sağlanmaktadır.  Metrolarına “tube” yani tüp diyorlar. Dünyanın en eski yeraltı raylı ulaşım aracıdır. Ayrıca tasarımı meşhur siyah taksileri kısa mesafelide olsa denemenizi tavsiye ederim. Londra’da ulaşım araçlarında otobüs hakkında bilgi vermemize gerek yok. Çünkü evlerde veya kafelerde duvarları süsleyen çift katlı kırmızı otobüsleri görmeyenimiz yoktur. Şehrin her yerine otobüsle ulaşım vardır. Gece geç saatlerde de otobüs bulmamız mümkün.

Transport for London isimli şirket Londra’da ulaşımı yönetiyor. Devlete ait bir kurum. Eğer birkaç günden fazla kalacaksanız Oyster card almanız gerekiyor. 5 Pound olan bu karta yükleme yapabiliyorsunuz. İki türü var birincisi haftalık travelcard diğeri ise ödedikçe geçme pay as you go. Eğer 5 günden az süreçte seyahat edecekseniz payg alın. Fazla seyahat edecekseniz haftalık travelcard alın.

Londra’da ulaşım fiyatlarından bahsedecek olursak. Metro, Zone1 den Zone3’e kadar 4,80 Pound, Zone1 den Zone4 ve Zone5’e ulaşım 5,80 Pound. En uzun metro yolculuğu ise 6,00 Pound. Otobüs fiyatları ise tek yön 2Pound.

Telefon hattı almanızı da tavsiye ederim. Londra’da ulaşımda oldukça faydası olacaktır. Vodafone, Ee, veya o2 servis sağlayıcıdan pay as you go’ sim kart alın. İnternet erişimi ile Googlemaps’ten ulaşımınızı daha kolay hale getirebilirsiniz. Lazım olacak 2 gb interneti 15-20 pound civarı alabilirsiniz.